Nya ”Rebecka Martinsson” funkar förvånansvärt bra

img Nya ”Rebecka Martinsson” funkar förvånansvärt bra

Sascha Zacharias glider snabbt in i Ida Engvolls gamla roll

avKarolina Fjellborg

Publicerad: 24 april 2020 kl. 10.48

Foto: ”Rebecka Martinsson”. C More/TV4.

TV-RECENSION Rebecka Martinsson själv ser helt annorlunda ut den här gången. Men bytet av huvudrollsinnehavare går smidigt, och kriminalserien baserad på Åsa Larssons böcker har samma kvalitet och känsla som sist.

+++

Rebecka Martinsson

C More

Säsong 2

Av Karin Arrhenius och Oskar Söderlund, med bl a Sascha Zacharias, Eva Melander, Samuel Fröler, Jakob Öhrman, Thomas Oredsson, Ardalan Esmaili, Lars Lind, Ville Virtanen, Gunilla Röör.

KRIMINALDRAMA C Mores och TV4:s kriminaldrama om den hemvändande advokaten Rebecka Martinsson och de andra karaktärerna i Åsa Larssons deckarsvit är tillbaka med en andra säsong – och en ny huvudrollsinnehavare. Ida Engvoll är numera exekutiv producent, medan Sascha Zacharias kliver in som Rebecka, som jobbar som åklagare i Kiruna och bor i sin farmors hus i Kurravaara.

Och medan det på pappret lät lite knepigt att helt sonika slänga in en ny person och låta de andra skådisarna låtsas som att det regnar (tänk 90-talsserier som ”Skilda världar” och ”Fresh Prince i Bel Air”), fungerar det förvånansvärt bra i praktiken. Kanske för att det har gått så lång tid, tre år, sedan den första säsongen sändes.

Zacharias glider snabbt in i rollen och gör den till sin egen.

Precis som förra gången består säsongen av åtta delar, där varje fall löper över två avsnitt, men den här gången har manusförfattarna inga böcker att luta sig mot. (Däremot har Larsson själv varit delaktig i skrivprocessen.)

”Rendrängen”, ”Husgrunden”, ”Lögnen” och ”Varningstriangeln” heter de fyra olika kapitlen, och utöver kriminalgåtorna som ska lösas, brottas Rebecka med ett trassligt kärleksliv, oavslutade affärer i Stockholm och ett tungt förflutet som pockar på att bli hanterat.

”Rebecka Martinsson” är inte en berättartekniskt speciellt avancerad serie, men det finns något befriande i dess chosefrihet, både vad gäller handling, persongalleri och skådespel (bland birollsinnehavarna glänser återigen Eva Melander mest, men även Thomas Oredsson, Ardalan Esmaili, Lars Lind och Ville Virtanen levererar).

Känslan för skådeplatsen är utsökt och både ute- och innemiljöer är valda med precision, och regissörerna Fredrik Edfeldt och Andrea Östlund gör ett fint jobb med att lyfta fram det speciella med trakten utan att ägna sig åt exotisering.

Tjusigt.

”Rebecka Martinsson” har säsongspremiär på C More den 27 april. De nya avsnitten kommer även att sändas i TV4, med start den 6 maj.

Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

LÄS OCKSÅ Inte perfekt – men ändå ett måste att se

LÄS OCKSÅ Romantisk tvåmansshow som trasslar in sig efter en pangstart

KOPIERA LÄNK

img

Skådespelaren Sascha Zacharias: ”Jag bor väldigt litet”

img Efter många år i Rom är skådespelerskan tillbaka i Stockholm. Nu dyker hon upp i huvudrollen i kriminalserien ”Rebecka Martinsson”.

Skådespelerskan Sascha Zacharias mixar stilar i den lilla sekelskifteslägenheten i Stockholm. Då hon bor själv med dottern tillåter hon sig att ha det riktigt flickigt.

2 av 2: I vår är hon aktuell i andra säsongen av kriminalserien ”Rebecka Martinsson”. Sascha Zacharias tar över huvudrollen efter Ida Engvoll.

2 av 2: I vår är hon aktuell i andra säsongen av kriminalserien ”Rebecka Martinsson”. Sascha Zacharias tar över huvudrollen efter Ida Engvoll. Foto: Johan Paulin/C More/TV4

1 av 2: Efter många år i Rom är skådespelerskan Sascha Zacharias tillbaka i Stockholm.

1 av 2: Efter många år i Rom är skådespelerskan Sascha Zacharias tillbaka i Stockholm. Foto: JAKOB DAHLSTRÖM

Hur bor du?

– Jag bor väldigt litet i en etta i Hjorthagen. Att det är ett sekelskifteshus är tacksamt när man bor mindre. Det blir inte så fyrkantigt, väggarna är sneda och trägolven lite trasiga. Jag har bott i Rom i 17 år och där finns inget som är modernt. Lägenheten var den första jag tittade på och sedan lyckades jag fixa ett lån. Hjorthagen är nästan som en liten by. Jag har ingen bil, men det går fort att ta sig till innerstan med tunnelbana.

Sascha Zacharias – spelar huvudrollen i ”Rebecka Martinsson” säsong 2 Ålder: 41 år. Bor: Sekelskifteslägenhet på 41 kvadratmeter i Hjorthagen, Stockholm. Familj: Dottern Mischa, 3 år. Pappa Sven-Bertil Taube och mamma Ann Zacharias. Gör: Skådespelare. Har senaste åren jobbat som personlig assistent, med vegansk matlagning och palliativ vård. Utbildar sig till tandsköterska. Aktuell: Spelar huvudrollen i nya säsongen av kriminalserien ”Rebecka Martinsson”. Säsong 2 har premiär på C More 27 april och i TV4 den 6 maj.

Sascha Zacharias tar över huvudrollen efter Ida Engvoll i andra säsongen av kriminalserien ”Rebecka Martinsson”. Foto: Johan Paulin / C More/TV4

Hur skulle du beskriva din stil?

– Någon sa att den är eklektisk. Det betyder att man gillar att mixa saker. Jag kan ha en gammal stol, en modern tavla och en skulptur. Jag ser hur saker, som inte passar ihop var för sig, kan bli en jättebra kombo tillsammans. Vackra hem utan något personligt klarar jag inte av. Det skär sig i min estetik och då står jag där med mina skavanker. Själv inreder jag varenda hörna. På väggarna hänger väldigt mycket konst ovanpå varandra. Ljuset måste vara neddimmat och skönt. Färg är underbart, men det får inte vara för matchande. Då skär det sig. Allting får vara sin egen lilla färgklick och sticka ut.

Vad är ditt bästa köp?

– Jag är verkligen en sakletare och går mycket på loppmarknader. I MOOD-gallerian ligger Pre-Loved & Sustainable New, som en tjej öppnat. Hon säljer grejer från olika dödsbon. Där köpte jag en fantastisk tavla till mig själv på födelsedagen. Nära mig ligger Myrorna, men tjejen från MOOD-gallerian är alltid där före och tar allting. På Myrorna har jag hittat en träskulptur av en pojke, som ser ut som en Buddha. Den har jag som dörrstopp för att inte dörren ska smälla i konsten.

Den asiatiska lampan med lampskärm i fransk stil har Sascha Zacharias hittat på Pre-Loved & Sustainable New i galleria MOOD i Stockholm. Foto: Privat

Sascha har ärvt mycket av sin inredning. Bland annat tavlor av sin mamma och pappa. ”De betyder mycket och påminner om min barndom.” Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag har ljusperioder med goda doftljus och blomperioder efter säsong. Jag köper också ekologiska miljövänliga produkter till hemmet, som plastpåsar av majs, ekologiska tvålar och bomull. Det luktar naturligt och är bra för miljön.

LÄS MER: Skådespelaren Sascha Zacharias: ”Mitt bästa mamma-hack är att amma länge”

Vad gillar du mest med din inredning?

– Konsten. Alla fina tavlor jag har fått ärva av mamma och pappa. De betyder mycket och påminner om min barndom. Jag har skisser som Franco Costa gjort till en bok, som mormor skrev. Min mamma är fantastisk på att inreda. Vi barn har haft tur och fått en del när hon har flyttat till mindre och mindre.

Favorittavlan. Sascha Zacharias nya favorit är en abstrakt målning, som hon fått av sin dotters pappa Kalle Engström. Han är konstnär och tillsammans har de Mischa, som är 3 år. Foto: Privat

Vad är viktigast för dig med ditt hem?

– Absolut viktigast är mat. Ett hem med lite burkar med nötter, flingor, fat med frukt och annat att bjuda på är mitt bästa inredningstips. Det ska kännas harmoniskt och mysigt. Nu när jag bor själv med min dotter får det vara lite flickigt. Jag unnar mig att låta flickrummet växa fram med en sängvägg som är prickig och söt.

LÄS MER: Programledaren Malin Olsson: ”Här kan jag stänga och vara mig själv”

LÄS MER: Sångerskan Elisa Lindström bytte tvåa i stan mot stor gård på landet